Що вкладається в поняття "праця" і в чому суть даної економічної категорії?

Код роботи
— Г-0509034
Тип роботи
— Контрольна
Сторінок
— 13
Мова
— Українська
20 грн.

Зміст

1. Теоретичне питання
Що вкладається в поняття "праця" і в чому суть даної економічної категорії?
2. Практичне питання
Задача №38
Задача №6
Задача №19
Задача №39
Список використаної літератури

Задачі

Задача №38
Чисельність працівників у базовому році складала 1820 чоловік. В звітному року об’єм виробництва виріс на 11%, а відносне вивільнення чисельності за рахунок заходів по покращенню організації виробництва і праці склало 96 чоловік. Середня заробітна плата підвищилась на 2.3%. Визначити : відносний приріст продукції за рахунок росту продуктивності праці порівняно з темпами приросту середньої заробітної плати (питома вага заробітної плати у собівартості базового періоду 13%) зниження собівартості за рахунок росту об’єму виробництва і економії на умовно – постійних витратах, як частка собівартості 28%.

Задача №6
Внутрізмінні витрати робочого часу в звітному році – 10%. Аналіз організації праці показав можливість їхніх скорочень на 50%, щодо звітних цілоденні втрати в розрахунку на одного робітника становлять:
- через хворобу – 7 днів
- у зв’язку з простоями – 1 день
- через прогули і відпустки без збереження утримання – 2 дні.
Повний реальний фонд часу на одного робітника в рік – 238 днів. Були виявлені резерви скорочення.
Числа днів непрацездатності – 3, простоїв, прогулів і відпусток без утримання – цілком.
Визначити: як може підвищуватися денне (змінне) і річне вироблення робітників відносно звітного періоду, якщо будуть реалізовані пропозиції щодо поліпшення використовування робочого часу.

Задача №19
У виробничому  об’єднанні із загальною чисельністю робочих 8695 чоловік протягом року відбулося 47 нещасних випадків із загальною втратою працездатності на 799 робочих днів.
Розрахувати коефіцієнт частоти і тяжкості травм (у днях), визначити відсоток зниження використовування робочого часу і продуктивності праці через травматизм, якщо плановий фонд робочого часу на одного робітника 232 дні у рік.

Задача №39
Визначити розміри тари для збереження деталей на робочому місці токаря – універсала. Програма запуску деталей 360 шт. \ зміну, об’єм однієї деталі 28.3 см.
Коефіцієнт заповнення тари : Кт = 0,7. Тара повинна мати вигляд паралелепіпеда зі співвідношенням сторін 1:2:4