Основні принципи природноресурсового права

Код роботи
— Г-0811121
Тип роботи
— Контрольна
Сторінок
— 21
Мова
— Українська
20 грн.

Зміст

ТЕОРЕТИЧНЕ ЗАВДАННЯ
Питання №1: Основні принципи природноресурсового права
Питання №2: Правове регулювання надрокористування. Права й обов'язки надрокористувачів
ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Задачі

Задача №1
Працівники екологічної інспекції з охорони Чорного моря затримали групу осіб на рибальському сейнері, які без відповідного дозволу виловлювали рибні ресурси за межами територіальних вод. Поставлені вимоги щодо відшкодування збитків, заподіяних власності держави незаконним виловом рибних ресурсів у виключній (морській) економічній зоні, вони не визнали, посилаючись на те, що їх діяльність здійснювалася за межами територіальних вод, а отже у зоні вільного мореплавства. І, звісно, тут можна здійснювати будь-яку діяльність, що не суперечить принципу міжнародного морського права на вільне використання об'єктів (загальної спадщини людства). Вважаючи таке пояснення необгрунтованим, екологічна інспекція з охорони Чорного моря звернулася з позовом до суду.
Визначити коло суспільних відносин. Чи підлягає позов задоволенню? Вирішити справу за її змістом.
Задача № 2
Тваринницькому підсобному сільському господарству виробничої фірми «Нафтоторгсинтез» необхідно збудувати до об'єктів виробничого призначення під'їзну автомобільну дорогу. Однак проведення робіт стримувалося тим, що під'їзну дорогу можливо покласти тільки через частину рекреаційної зони лісів, які належать до першої групи.
Лісогосподарське об'єднання, до якого звернулося з клопотанням підсобне сільське господарство, видало дозвіл на вирубання просіки для розміщення під'їзної дороги за умови, що господарство компенсує заподіяні збитки відповідно до такс відпустку деревини на пні.
Через деякий час старший інженер лісогосподарського об'єднання Чаусов, який виконав обов'язки інспектора з використання, відтворення, захисту та охорони лісів, заявив, що вирубування деревини та розміри просіки значно перевищують встановлені розміри, на території наявні залишки деревини, гілля, викорчовувані пні. Крім того, механічним способом знищено значну частину молодняку природного походження, на 5 га плантації лісових насаджень вже зводяться тваринницькі об’єкти, за межами просіки вирито канаву 3-метрової глибини і ширини для скидання відходів тваринницького виробництва.
Розкрити особливості даних правовідносин. Які юридичні наслідки розгляду цієї справи.  Вирішити справу.