ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ В СИСТЕМІ ГАРАНТІЙ ЕКОЛОГІЧНИХ ПРАВ ГРОМАДЯН

Код роботи
— Г-0811113
Тип роботи
— Контрольна
Сторінок
— 20
Мова
— Українська
20 грн.

Зміст

Вступ
1. Система гарантій екологічних прав громадян та місце юридичної відповідальності в ній
2. Юридична відповідальність за порушення екологічних прав
Висновок
Задача №1
Задача №2
Задача №3
Список використаної літератури

Задачі

Задача №1
Фермер Лечинський уклав угоду з начальником місцевого лісгоспу Рябченком про надання йому в постійне користування 20 га лісових угідь під сінокоси та 18 га під пасовиська. У свою чергу він зобов’язався передавати безоплатно для працівників лісгоспу м’ясо-молочні продукти харчування.
Цю угоду вирішили нотаріально посвідчити. Приватний нотаріус Коган відмовився посвідчити вказану угоду, вважаючи, що її складено з порушенням умов земельного законодавства. Незважаючи на це, сторони стали виконувати взяті зобов’язання.
Через шість місяців підписання угоди частина лісових угідь, яка була передана під сінокоси, увійшла до створеного природного національного парку, дирекція якого заборонила здійснювати відповідні роботи. Начальник лісгоспу запропонував інші рівнозначні угіддя, однак фермер відмовився від них через їх віддаленість і припинив виконання взятих зобов’язань. Лісгосп звернувся до суду.
Визначити коло суспільних правовідносин.
Чи підлягає позов задоволенню?
Вирішіть справу.

Задача № 2
До господарчого суду звернулася громадська організація “Еколог” про визнання недійсними висновків державної екологічної експертизи щодо спорудження комплексу по збагаченню, упаковці та перевезення цементу за кордон.
У позові зазначалося, що вказаний  об’єкт не пройшов громадську екологічну експертизу через відсутність сучасних технологій, які б виключали його негативний вплив на  навколишнє природне середовище і здоров’я людей. Керівництво промислово-фінансової компанії обіцяло виправити ситуацію, але пройшло більше року і рекомендації громадської експертизи були проігноровані.
Під час проведення державної екологічної експертизи ці пропозиції також не було враховані. Кім того, комісію по проведенню державної екологічної експертизи очолював керівник підрозділу управління екологічної безпеки області, який є одним із засновників названої промислово-фінансової компанії.
Визначити коло суспільних правовідносин.
Чи підлягає позов задоволенню ?
Вирішіть справу.

Задача № 3
Районна державна адміністрація прийняла рішення та оголосила його через засоби масової інформації про проведення аукціону з продажу у власність та права довгострокової оренди земельних і лісових угідь строком до 50 років.
Старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища звернувся до голови райдержадміністрації з пропозицією не пропонувати на продаж земельну ділянку площею 7 400 кв.м для культурно-оздоровчого і рекреаційного призначення, оскільки гумусному шарі ґрунтів завдано шкоди, як свідчать данні останніх перевірок, відмічається перевищення радіонуклідів у 26 раз та деяких токсичних речовин понад норму у 70 раз.
Цю пропозицію було відхилено і зазначену земельну ділянку за наслідками аукціону було продано акціонерному товариству “Кармен”, яке здійснює господарську діяльність по виробництву жіночих парфумів. На зазначеній ділянці було збудовано літній комплекс для відпочинку працівників та акціонерів товариства. Першій літній сезон відпочинку показав, що значна частина відпочиваючих скаржилася на погіршення здоров’я під час перебування в зоні відпочинку. Тому АТ “Кармен” звернулося з позовом до арбітражного суду про визнання аукціону та договору купівлі-продажу недійсним, оскільки є об’єктом цієї угоди сталь екологічно небезпечної території.
Визначити коло суспільних правовідносин.
Чи підлягає позов задоволенню ?
Вирішити справу.