Правове забезпечення екологічного моніторингу

Код роботи
— Г-0811117
Тип роботи
— Контрольна
Сторінок
— 20
Мова
— Українська
20

Зміст

Вступ
1. Поняття та сутність екологічного моніторингу
2. Аналіз правових основ екологічного моніторингу
Висновок
Практичне завдання
Список використаної літератури

Задачі

Задача №1
Директор природного національного нирку звернувся з позовом до районною суду на членів садівничого товариства "Флора" про відшкодування збитків заподіяних незаконною вирубкою деревно-чагарникової рослинності на суму 157 тис. гривень на території заповідної зони цього парку.
Члени садівничого товариства Мостінні JI., Піддубник їх, Сіренко С. та Коляда Г. Потову не визнавали, посилаючись на те. що вони діяли за розпорядженням голови садівничого товариства і заготовили деревину для загальній потреб товариства (будівництва сховища для овочів і фруктів колективної частини саду, стоянки автомобілів членів товариства, сезонного пансіонату для непрацездатних членів товарне і ва),
У судовому засіданні Голова садівничого товариства підтвердив своє розпорядження на виконання вказаних роби, зазначивши, що їх проведення є компетенцію членів товариства, яким додатково виділено у користування з колективної частини саду по 0.10 га на кожного. Що стосується вирубання деревно-чагарникової рослинності, то на це є письмова згода заступника директора національного природного парку. Тому садівниче товариство зобов'язується щосезонно передавити природному Національному парку 12 тон різних фруктів (груш, слив, яблук і тощо).
Окреслити коло суспільних правовідносин.
Визначити учасників відповідного процесу.
Вирішити справу.

Задача №2
Органами інспекції ї охорони Чорного моря у процесі перевірки додержання екологічного законодавства було виявлено шлейф нафтової плями у морському середовищі акваторії моря, яка значно поширювалась поза межами територіального моря. По спеціальному комунікаційному зв'язку цю інформацію отримав підрозділ судна патрульної служби Прикордонних військ, який внаслідок оперативного пошуку виявив танкер по перевезенню нафти під прапором іноземної держави. Танкер було затримано і за результатом перевірки працівниками інспекції і керівником складом патрульного судна встановлено порушення технічних систем танкера, які спричинили суттєве забруднення морського середовища, що стало перешкодою для здійснення науково-дослідної та промислової діяльності в зоні забруднення.
За оперативними даними, стало відомо, що вказане судно уже не раз загримували органи інспекції за забруднення морського середовища, а капітан судна притягався до адміністративної відповідальності. Враховуючи означені обставини, начальник інспекції наклав на судно двотижневий арешт, а на його капітана  штраф у розмірі 120 тис. американських доларів та подав до районного суду про відшкодування заподіяних збитків на суму 320 мли американських доларів до уваги, що за попередніми даними маса нафтовик скидів становив близько 970 кт. Постанова керівника інспекційної служби та позов про відшкодування заподіяних збитків капітаном іноземного судна були оскаржені до обласного суду, як гаю, що суперечить нормам міжнародного права.
Окреслити коло суспільних правовідносин та дати їм характеристику.
Визначити порядок та процедуру розгляду цього спору.
Вирішити справу.

Задача №3
До господарського сулу надійшла позовна заява від об'єднання управління курортами та нафтопереробний комбінат про відшкодування збитків, заподіяних підземним мінералізованим джерелом. У заяві зазначалось, що у свій час поряд з лікувально-курортними та оздоровчими закладами, що практикують лікування, профілактику та оздоровлення шлунково-кишкового і рак і у хворих мінералізованими водами типу «Нафтуся» було відведено територію для розміщення ставка-накопичувача нафтопереробного комбінату.
Однак, як показали останні дослідження якості мінералізованих вод, у них присутні домішки залишків пронесу переробки нафтопродуктів. Пізніше було встановлено просочування відходів у підземні водні горизонти мінеральних джерел, що створило небезпеку функціонування системи лікувально-оздоровчих вкладів.
Значно знизився соціально-психологічний і лікувальний ефект лікування та оздоровлення населення. Внаслідок цього втрати від реалізації путівок сі а ловлять понад 10,0 млн. гривень. За попередніми розрахунками для відновлення якості мінералізованих вод необхідно збудувати систему дренажно-капітальних споруд та фільтрації, яка в середньому коштує близько 240 мли. американських доларів.
Однак нафтопереробний комбінат у своїй відповіді на заявлені вимоги позову не визнав, вважаючи, що втрат лікувальних властивостей г наслідком недбалого використання запасів підземних мінералізованих вод, особливо понад нормованої і виснажливої експлуатації підземних мінералізованих джерел у лікувально-оздоровчий сезон (травень-жовтень місяці). На їх думку, на якість мінералізованих вод впливає і нафтовидобування, внаслідок чого процес мінералізації вод значно погіршується. Тому, на їх "погляд, як відповідача треба залучити фірму "Нафтолюкс".
Розгляд цієї справи слід пов’язати, на думку керівництва нафтопереробного комбінату, з наслідками розслідування кримінальної справи порушеної проти посадових осіб цієї фірми за статтями 167, 207 та 3228 Кримінального кодексу України.
Окреслити коло суспільних правовідносин.
Визначити учасників запропонованого процесу.
Вирішити справу.